måndag, maj 25, 2009

Vegas dag

Idag för två år sedan föddes lillalilla Vega på Östra sjukhuset i Göteborg. En liten docka som fick plats i sin pappas stora hand. En litenliten en med allt på sin plats. Ögon, näsa, mun, tio fingrar och tio tår. Små rundade axlar och en rund liten bebismage. Vårt älskade lilla barn som blev till på vårt andra provrörsbefruktningsförsök.

En sådan här dag, och dagarna innan, så vandrar tankarna till vad som hände för exakt två år sedan. Sorgen över att mista ännu ett efterlängtat barn. Glädjen över att Vilda fanns hos oss, men också det jobbiga med att parera glädje och sorg på samma gång. Bara en vecka efter Vegas födelse var det ju dags för Vildas 2-årskalas.

I början av maj det året så dog min morfar efter en tid på sjukhuset. Jag kunde aldrig hälsa på honom och ta avsked för han låg på infektionskliniken och jag fick inte hälsa på för jag var gravid. Det var dagen efter morfar dog som vår ena katt, Zombie, dog av ålderdom hemma. Det var dagen efter morfars begravning som det upptäcktes att Vega också dött i magen.

Maj har kommit att bli en månad med så många blandade känslor. Min släkting dog häromdagen efter en tids kamp mot sin hjärntumör. Barnens extramorfar. Vi har inte kunnat hälsa på dem på hela vintern för att barnen varit sjuka nästan konstant, men helgen innan han dog så hann vi åka upp för att få ta avsked. Det blev ett tungt möte med ord, tårar, kram och hålla i handen-farväl.

Ibland känns det som om jag har lika mycket bagage som i bagagesnurrorna på flygplatsen och inte bara min egen ryggsäck att bära på. Fast å andra sidan så vet de flesta med sorg i bagaget att vid en ny sorg så dyker de gamla också upp. I bagaget ligger både smärtsamma minnen och glädjefyllda minnen. Över människor som saknas, saker som aldrig blev, relationer som ej klarade sig, längtan och saknad. De får plats bredvid varandra på något konstigt sätt och möjliggör att man kan känna sorg och glädje på samma gång.

Idag är det en dag med sorg och saknad i tanken. Jag tänker på Vega och Sara som delar dag idag, Saras morfar som gick bort igår kväll, min släkting, lille Dylan som skulle fyllt år i förrgår, lilla Cecilia som skulle ha fyllt år imorgon och alla andra nära och kära som ej finns här på jorden längre.

Det är också en dag med tacksamhet över att Ville kom till oss. Han var ju ett fryst ägg från samma tillfälle som Vega blev till. Tekniskt sett är ju Ville en tvilling till Vega så på det sättet är hon alltid med oss ändå. Precis som Vendela också alltid är med oss då Ville och Vendela var så lika varandra när dem föddes.

Idag är också en dag fylld med kärlek och glädje. Kärlek till alla mina barn. Glädjen över Vilda och Ville som fyller dagarna med bus och skratt. Lilla Vilda som snart fyller hela 4 år och som ska få en cykel när hon fyller år. I år valde hon Barbapapa-tema på sitt kalas och Barbapapa var även temat för mig under Vegas graviditet. Lille Ville som fått sina första tänder och precis är på gång att börja krypa.

Älskade älskade lilla Vega. Dagen idag är speciellt din dag. Vi miste framtiden med dig, men du finns för alltid i mitt hjärta. Du och din storasyster Vendela.

Mamma älskar er!

8 kommentarer:

 1. Camilla6:46 em

  Skickar en extra varm tanke en dag som denna!
  Stor kram Camilla

  SvaraRadera
 2. Anonym8:56 em

  Älsakde Elisabeth!
  Tänker på dig och din familj idag. Tänk ändå... fyrabarns-mamma! Jag minns när vi träffades första gången för över fem år sedan, när vi fick våra tjejer med en veckas mellanrum för fyra år sedan (vad stora de är:-)! och när vi träffades hos Ulrika lite efter att du mistat Vega. Det glömmer jag aldrig! Underbara Elisabeth! Jag önskar dig och din familj en fin dag tillsammans med alla dina barn!
  Varma kramar från
  /Anna

  SvaraRadera
 3. Anonym9:36 em

  Tänker på er en dag som dennna. Ta hand om er och alla underverk ni har hemma. Kram Bodil (Gligli)med änglen Jonahtan

  SvaraRadera
 4. En stor kram från mig och Jonathan till dig och Vega.

  SvaraRadera
 5. Tänker på er, skickar en massa kramar..
  Hade du varit här, hade jag kramat dig på riktigt!

  SvaraRadera
 6. Jag blir så facinerad av er som har änglabarn hur otroligt starka ni är! All lycka till dig och din familj.

  SvaraRadera
 7. Hej Elisabeth!

  Tänker på er idag och skikar styrkekramar.
  Vet tyvärr hur det känns att förlora ett barn (förlorade Kevin för snart 3 år sedan).
  Vet också att födelsedagar är extra kämpiga då man går igenom allt som har hänt.
  Jag är gravid igen och är orolig att något ska hända även detta barn det är inte många som förstår som inte har mist ett barn.
  Jätte fin sida du har gjort.
  Du får gärna skriva till mig så kan vi prata vidare. Din facebookvän Jennifer!

  SvaraRadera
 8. Anna & Nicke9:42 em

  Kramar lite så här i efterskott, men väl menade!

  SvaraRadera