måndag, april 19, 2010

Förlossningsplan

Inför varje förlossning, förutom den första med Vendela, så har jag skrivit en förlossningplan. Den har blivit godkänd och införd i journalerna av både min barnmorska och läkare och sedan har jag dessutom haft med mig pappersutskrifter till förlossningspersonalen när det varit dags.

Jag har verkligen upplevt att personalen tagit sig tid att läsa det jag skrivit och det har varit skönt för mig att kunna fokusera på förlossningen utan att behöva förklara vår historia eller önskemål. Vi har fått jättefint bemötande och det är jag så tacksam för!

Här är förlossningsplanen inför Mirakel nr 5:s ankomst.

FÖRLOSSNINGSÖNSKEMÅL

Historik
Vendela, f/d 8 juli 2002. Vår första dotter kom till efter att jag hade varit ofrivilligt barnlös i 10 år och hon var så efterlängtad. Efter en normal graviditet åkte vi in till Mölndals BB i v.40+6 med regelbundna värkar. De hade svårt att hitta hjärtljuden och det blev katastrofsnitt. Tyvärr hade hon dött i magen endast ett par timmar tidigare och det hittades aldrig någon orsak.

Vilda född 3 juni 2005. Efter mycket sorg, längtan och bedrövelser med två tidiga missfall och annat, så blev vår Vilda till på naturlig väg precis när vi påbörjat vår första provrörsbefruktning. Tyvärr blev den förlossningen också traumatisk på slutet då Vilda föddes med navelsträngen fyra varv runt halsen och det tog 5-10 minuter innan vi visste om hon skulle överleva. Tack och lov blev det ett lyckligt slut utan några komplikationer.

Vega f/d 25 maj 2007. På vårt andra provrörsbefruktningsförsök efter Vilda så blev en liten Vega till. Jag hade precis börjat känna lite rörelser men vid ett rutinbesök på spec.MVC upptäcktes det att även hon hade dött i magen i v. 17. Det hittades aldrig någon orsak till varför och räknas som Missed Abortion. Jag blev igångsatt och fick en lugn och så bra förlossning som gick under omständigheterna. Vega är begravd hos Vendela.

Ville född 8 augusti 2008. Ville blev till av ett fryst ägg från samma provrörsbefruktning som föregående graviditet och var vårt sista barnförsök. Efter en lång och orolig graviditet sattes jag igång nära beräknad bf och när fosterhinnan togs satte värkarna igång. Från första värken tills han var ute tog det ca 1 timme och 10 minuter och det överraskade både mig och barnmorskorna, men allt gick bra. Jag fick min drömförlossning med ett levande barn på magen och Peter fick klippa navelsträngen för första gången.

Mirakel nr 5. Detta barn har kommit till på helt naturlig väg. En oplanerad överraskning men mycket välkommet. Detta blir min sista graviditet då min kropp tagit mycket stryk av alla mina graviditeters svåra foglossningar. Givetvis finns oro och hopp med på samma gång som tidigare…

CTG/STAN-övervakning
Oavsett om förlossningen startar av sig självt eller om jag blir igångsatt, så önskar vi ha barnet övervakat med CTG/STAN och/eller skalpelektrod hela tiden. Vi har blivit lovade att få komma in till förlossningen så fort de första värkarna kommer. Detta för att vi ska få övervakning och slippa vara hemma och oroa oss för att barnet ska dö under värkarna.

Smärtlindring
Jag litar på barnmorskornas expertis vad det gäller smärtlindring och ni får gärna föreslå lämplig smärtlindring efter er bedömning. Dock låter inte sterila kvaddlar så lockande för mig. Jag provade akupunktur under Vildas förlossning, men kände inte att det hjälpte något. EDA fungerade jättebra under Vildas förlossning. Med Ville hann jag bara med lustgasen.

Förra förlossningen fick jag låna en specialsäng som var tjock och mjuk under förlossningen på grund av mina svåra foglossningar. Skulle det gå att ordna är det mycket tacksamt!

Information
Både Peter och jag önskar få fortlöpande information om hur läget ser ut eller om det händer något. Vi båda föredrar hellre för mycket information än för lite. För lite information gör oss nervösa och oroliga.

Instruktion
Ni får gärna instruera mig om smärtlindring, lämpliga ställningar för att undvika sprickningar/klipp eller för att underlätta för barnet och förlossningen, påminna om dryck och annat.

Sprutor
Just nål i handen förknippas med traumatiska minnen för mig och jag önskar att om det behövs, att det görs i lugn och ro av en ”erfaren” nålstickare.

Kejsarsnitt
Om det skulle bli aktuellt med kejsarsnitt, så önskar vi att det ej väntas med det till sista stund. Vi vill undvika samma trauma som katastrofsnittet var första gången om det är möjligt.

Om det blir ett planerat kejsarsnitt vill jag helst vara vaken och ha med mig Peter. Jag vill inte i onödan vara separerad från barnet efter operationen.

Om det blir ett akut kejsarsnitt vill jag att barnet läggs upp på mitt bröst, om barnets tillstånd tillåter. Jag önskar också att någon tar ett fotografi på barnet, i fall det dröjer innan jag får träffa mitt barn. Jag vill gärna att Peter är med mig vid uppvaknandet och att jag omedelbart får information om barnets status.

Lugnet bedrar
Jag har en förmåga att verka mycket lugnare på utsidan än vad jag är på insidan. Det är många som missförstått mig när jag är rädd eller nervös. Eftersom jag inte vet hur jag kommer att reagera under förlossningen eller efteråt, så kanske det kan vara bra att känna till.

När barnet är fött
Vi önskar få veta så fort som möjligt om allt ser bra ut med barnet eller inte. Det är mycket viktigt för mig att Peter kan finnas vid min sida under hela förlossningen och även tiden på BB om det är möjligt. Jag vill inte vara ensam med min rädsla i början. När Ville föddes fick vi stanna kvar en natt extra då hans ductus inte hade hunnit sluta sig innan hemgång och det var givetvis oroligt.

Jag tar tacksamt emot all information och hjälp med amning och annat. När Vilda föddes så tog det 5 dagar innan mjölkproduktionen kom igång på riktigt och Vilda behövde lite ersättning i början då hon var medtagen efter sin förlossning. Min intention är att amma, men jag vill inte att det väntas med mjölkersättning ifall det skulle behövas också.

Varma hälsningar Elisabeth och Peter

6 kommentarer:

 1. Imponerad över hur du kan få ner dina önskemål i skrift. Jag önskar dig all lycka.
  Kram Heidi

  SvaraRadera
 2. Anonym1:40 em

  Tummarna kramas hårt hos oss för att de följer dina önskemål till punkt och pricka! Kram Boel

  SvaraRadera
 3. vickie5:56 em

  Håller med föregåenfe talare att du är duktig på att kunna skriva ner vad du vill,har jag aldrig klarat.Följer dig på vägen! Andas,andas och åter andas kan inte säga många gånger nog till folk att de sak läsa boken "Att föda barn utan smärta" den må vara skriven väldigt längesen men den funkar.Sahra kom ut på ca 10 min till och med barnmorskan blev förvånad,lite avslappnande qi gong övningar hjälpte nog till med:D

  SvaraRadera
 4. Tydligt och sakligt. OM det skulle bli nån mer liten här kommer jag nog fråga om jag får lov att citera dig ang det där att verka lugn på utsidan fast insidan är helt snurrig och skräckslagen. Jag försökte men misslyckades med att sätta ord på det inför Klaras födsel....

  SvaraRadera
 5. Lycka till! Tänker på er! kramar Linda Henström

  SvaraRadera
 6. Blir så himla rörd när jag läser det du skrivit till personalen. Du är bara så fantastisk. Gissa om det hålls tummar och tår hos oss! Hoppas så på ett positivt sms inom kort.
  Kram Gunilla

  SvaraRadera