måndag, juni 28, 2010

FöräldraLEDIG?

Jag undrar vem som kommit på ordet föräldraLEDIG? *puh* Kanske samme person som tipsade i en föräldratidning nyligen om att man ska passa på att ta långa bad, ha minst en sovmorgon i veckan, träffa vänner och gå ut och äta middag m.m. under tiden man är föräldraledig?

Låna gärna mina tre vildingar och försök med det ;-)

Skämt åsido så var det en bra artikel under sidan Mammaspecial med titeln "Tid för dig själv" i senaste numret, nr 1 2010, av Föräldraguiden Bebis från allforforaldrar.se. Psykologen Bengt Grandelius blev intervjuad och han kom med många tänkvärda råd.

"Glöm inte bort dig själv under föräldraledigheten. Även du har behov som måste fyllas. Alla vinner på att du får avkopplande stunder för dig själv ibland."

"Bengt Grandelius råd
 • Ta för dig och njut av samvaron med ditt barn.
 • Hör efter med vänner som har äldre barn vad de skulle ha prioriterat annorlunda idag. Dra lärdom av deras svar.
 • Dela hela ansvaret med barnets andra förälder.
 • Inse att föräldraskap är ett krav och innebär ansvar som tar den tid det tar.
 • Hitta sätt att koppla av tillsammans med barnen. Gör något du gillar, så gör barnen garanterat det också.
 • Kom ihåg att underhålla relationen till din partner."

So far so good. Det är mycket kloka ord och han pratar också om att egentid innebär att man har obruten tid med total frihet att göra vad man vill. Om än bara i korta stunder.

Egentid som jag skulle ha behövt häromdagen när jag gick på toaletten för att göra nummer två, men blir avbruten av något barn som kräver service på stört. Kommer på efter ett tag att jag inte hann att göra nummer två, så jag försöker igen, men då är det något annat barn som pockar på uppmärksamheten och ärendet blir ogjort igen. Efter ett tag så påminner min splittrade hjärna mig om att jag var ju egentligen på väg till toaletten, men jag kommer tydligen inte på varför för jag börjar automatiskt att sortera smutstvätt i badrummet. Ytterligare ett försök görs efter en stund, mitt emellan allt som kretsar kring barnen, men efteråt får jag stanna upp och fundera på om jag verkligen gjorde nummer två eller om jag glömde bort det igen. Det är lätt att bli disträ och splittrad när man konstant blir avbruten i allting man gör, men tack och lov är inte alla dagar så extrema.

Min lilla egentid tar jag här och nu när jag skriver i bloggen. Eller när jag fotograferar. Eller när jag umgås med vänner. Fast det där går ju i perioder. Med tre barn är det alltid något som händer och är det inte barnen så är det andra saker i livet som tar plats och tid. Ofta finns egentiden på kvällen, men då fallerar orken istället. Fast jag klagar inte vill jag poängtera. Jag har valt detta livet med tre barn och är så tacksam för det jag har.

Med toalettbesöksförsöken i färskt minne så skrattar jag dock gott åt slutklämmen på artikeln där det finns en liten ruta med rubriken "Ta hand om dig".

 • Ta långa varma bad och lyssna på avslappnande musik.
 • Sov när barnet sover.
 • Ha minst en sovmorgon varje vecka.
 • Ät ordentligt och varierat.
 • Ha inte för höga krav på dig själv. Låt det vara rörigt hemma!
 • Köp något fint till dig själv då och då.
 • Gå regelbundet ut och ät middag med dina väninnor.
 • Prioritera - Säg nej till sådant som du egentligen inte vill, kan eller orkar.
 • Dra dig inte för att be om hjälp.

Också bra råd från artikelförfattaren, men i relation till toalettbesökförsöken så känns det som en utopi. Kanske om man har en partner som är hemma mycket eller om man bara har ett barn hemma? Kanske om man har friska, sovandes barn, är frisk själv och allt flyter på i livet? Kanske om man har backup med barnvakter i form av mor- och farföräldrar som kan ställa upp mer som nöjesbarnvakter ibland?

Mina råd till mig själv:
 • Imorgon så ska jag stänga in mig i duschen med låst dörr och duscha länge och varmt oavsett om de håller på att slå halvt ihjäl varandra utanför.
 • Jag ska damma av någon CD-skiva med MIN musik och slänga undan barnvisorna som går på repeat på en hög oåtkomlig hylla.
 • Jag ska passa på att sova gott när ett barn sover, oavsett om de andra är vakna och oavsett vad de hittar på under tiden. Det gäller ju att slappna av och utnyttja sovtiden.
 • Ja, förresten så ska jag utnyttja min rätt till minst en sovmorgon i veckan och bara lämna över allt till min hårt arbetande sambo. Han behöver minsann ingen sömn.
 • Jag ska be min sambo att laga färdiga, ordentliga och varierade maträtter som jag och barnen kan ha hemma under tiden han arbetar eller så får jag ordna hemkörning från den lokala pizzerian. Det går att variera pizzornas innehåll i oändlighet.
 • Jag ska släppa kraven på mig själv och låta högarna med post förbli oöppnade och oåtgärdade och jag kan skyffla gångar i röran så att jag kan prioritera bort att städa. Matresterna på golvet är säkert ätbara i flera dagar efteråt.
 • Jag ska ta av min oerhört höga föräldraledighetspenning och köpa något fint till mig själv. Om jag ändå sitter vid datorn och bloggar så kan jag ju surfa in och beställa saker på diverse hemsidor.
 • Jag ska boka in regelbundna middagskvällar med mina väninnor oavsett hur sjuka barnen är eller hur mycket arbete min sambo har. Det blir säkert ringar på vattnet bland mina väninnor och deras män lär säkert uppskatta min nya smittande livsfilosofi.
 • Jag kan minsann prioritera! Jag kan säga: Nej, jag vill inte. Nej, jag kan inte. Nej, jag orkar inte. Jag kan nog säkert låta värre än mina barn som upprepar dessa fraser vid väl valda tillfällen.
 • Jag ska be om hjälp. Kanske kan jag skriva en önskelista till tomten?

Kan jag följa mina egna råd imorgon så ska jag banne mig kalla mig för föräldraLEDIG :-)

4 kommentarer:

 1. Hahaha!! Underbart!! Ja, somliga goda råd ger iallafall goda skratt.

  SvaraRadera
 2. Haha... helt underbart!!! Ska försöka följa dina råd jag med =)
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 3. Camilla9:21 em

  Fan vad jag garvade när jag läste detta!! :D Du är helt underbar, det hoppas jag du vet! Om inte annat så har du gjort min kväll ikväll....... i tanke världen är du helt klart inne på rätt spå gumman, men vi vet ju alla hur svårt detta är. Jag hejjar på från min hörna här i Högsob iaf. Va rädd om dej!

  STOOOOOR kram Camilla

  SvaraRadera
 4. Du är helt otrolig vännen! Tack för skrattstunden jag fått nu på morgonen! Och JAG VET att du inte vill vara utan dina tre barn här på jorden!
  Men visst är råden riktade till den som har ett barn och själv är helt frisk!
  Ta hand om dig själv när du får möjlighet. Men vis av erfarenhet, så kan man ändå inte koppla av (om tillfälle ges).

  Kram Gunilla (Nilla)

  SvaraRadera