tisdag, februari 03, 2009

Fotografera kundvagnen i affären?

Det är ytterst sällan jag hinner läsa böcker och se på TV. Eller hinner och hinner... Jag sitter hellre vid datorn på kvällarna, men de har nog många redan förstått ;-)

Det finns dock en bok som fångade min uppmärksamhet och den handlar om en annan stor passion jag har; fotografering. Jag har plöjt igenom flera fotoböcker i mina dagar, men den här mannen skriver så roligt och engagerat att det var ett nöje att läsa. Boken passar både proffs och amatörer och bli inte förvånad om kreativiteten flödar efter att du läst den här boken.

Utdrag ur kapitel 10 i "Konsten att ta vinnande bilder" av Göran Segeholm.

"Bilddagbok

Det här är ett litet hanterligt projekt som ligger mig varmt om hjärtat. Bli dokumentärfotograf i din egen vardag för en period, låt oss säga en månad första gången. Reglerna är att du ska spara en bild om dagen, inte mer, och skriva en liten text till.

De första två veckorna brukar vara ganska enkla. Det finns en del motiv att ta itu med, dagislämning, goda vänner på besök och bussresan till jobbet. Men sedan märker du att de självklara motiven snabb börjar ta slut, och det är precis det som är meningen. Nu tvingas du tänka efter vad du kan fotografera mer som beskriver ditt liv just nu. Kanske ett foto rakt ner i kundvagnen på stormarknaden kan rädda en dag. Och killen som jobbat på bensinstationen i alla år och alltid hejar kanske också är värd en sida i dagboken.

Tänk på resultatet av det här projektet som en pärm i din bokhylla, inte som en ny bildmapp på hårddisken. Du måste skriva alla bilder och texter, annars gills det inte. Snyggast är om du monterar in bilderna på en A4-sida i ditt bildbehandlingsprogram och skriver in texterna direkt.
Skriv ut varje ny sida så snart som möjligt, samma kväll om du har en skrivare hemma, varje vecka om du måste skicka filerna till ett labb. Slå hål och sätt in i en vanlig pärm.

Vinsten med projektet är stor redan när du gör det, men ännu större om tio, tjugo och trettio år."

Jag kan inte låta bli att fundera på ifall man tas för en tokstolle i affären ifall man skulle ta fram systemkameran och fotografera sin egen kundvagn. Fast å andra sidan är det befriande att få göra lite tokstolliga saker i livet. Det känns som om jag behöver få göra lite mer roliga saker i livet då det har varit många tunga år... Sorgen kommer aldrig att försvinna, men det går att få in mer glädje och hjälper det att fotografera kundvagnar så varför inte?

Flera som är sugna på bilddagböcker?

Kram/Elisabeth

4 kommentarer:

 1. Vad kul att du också har en liten Vilda! Älskar det namnet =) Har inte spanat in din blogg så hemskt noga ännu men det ska jag göra snart! Roligt att du hittade till min blogg, hoppas att du tycker om den och fortsätter läsa. Det är så roligt när folk läser vad man skrivit!

  Ha det bra så länge, du lär höra mer från mig =) Kram från Jenny

  SvaraRadera
 2. Hej igen
  Jag kommer i håg EFIT, visst va du med några gånger på det. Jag gjorde flera sådana med "publicerade" dom aldrig och nu har dom försvunnit i oordningen på alla mina 10000000 nerbrända cd skivor med bilder.
  Vore det kanske en utmaning mellan dej och mej som vi kan lägga ut på våra "bloggar"
  Ska vi bestämma ett datum?

  SvaraRadera
 3. Anonym4:48 em

  Hej!

  Jag har också en stor passion för fotografering och just det där med att göra fotograferingsdagbok har jag läst på ngn fotosida, undrar om det inte var fotoguiden??

  Jag vart så sugen på det, men så har jag inte börjat med det ändå... En kul idé och som säkert skulle fånga sånt man lätt glömmer annars och som säkert skänker mkt roliga minnen längre fram i livet.

  Lycka till om du nu börjar med det..

  Jessica

  SvaraRadera
 4. Härlig grej det där med att fotografera kundkorgen. Brukar själva fotografera vår gigantiska(!) bärkasse när vi kommit hem. Dock kan du stöta på patrull om du plockar upp systemkamera inne i butik. Allt från Pub och NK till Ica Nära brukar vara hårda med att det är förbjudet att fotografera i butik.

  SvaraRadera